Beef Short ribs

Extra Info:

De Amerikaanse benaming shortribs dankt zijn naam aan de short plate waar ze aan vast zitten. Op de short plate zitten nagenoeg 4 gelijke ribben die perfect zijn om mooi gelijkmatig en langzaam te garen. En die ribben gaan we gebruiken.

 

Ik heb ervoor gekozen om niet de hele plate te nemen, maar 2 losse ribben. Dit wordt ook wel English Cut genoemd. De herkomst van het rund is Australisch.

 

Voor mij is er maar 1 manier om deze klaar te maken en dat is middels low and slow op een smoker. Ik zet de Smokefire van Weber in en gebruik Hickory flavour pellets.


Ingrediënten:

De hoeveelheid is gebaseerd op een plate of 4 ribben. Je kunt de hoeveelheid ook verdubbelen en je bewaren, zodat je heerlijke kruiden hebt voor rund:

  • Beef Short ribs
  • 2 el zout
  • 2 el crushed zwarte peper
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1/2 el kurkuma
  • 1 tl cayenne
  • 1/2 el gedroogde peterselie
  • 1/2 el gedroogde salie
  • beetje olijfolie
  • roomboter (tijdens het inpakken)

Bereidingswijze:

  1. Ontvlies waar de ribs zit het membraan (hard stuk plastic) met een scherp mes en trek het eraf. Als je gekozen hebt voor een hele plate, zou je deze kunnen laten zitten, zodat de ribben mooi bij elkaar blijven.
  2. Meng alle kruiden door elkaar, smeer een beetje olijfolie op de ribben en doe er de kruiden royaal op. Laat de kruiden een half uur goed intrekken.
  3. Bereid je bbq of liever smoker en in mijn geval de pellet bbq voor op 100 graden.
  4. Leg de ribben op de bbq en laat deze 3 uur garen. Als je tijd hebt kun je kiezen om de ribben NIET in te pakken en laat je ze liggen.
  5. In mijn video wil ik het proces versnellen, dus haal ik ze van de bbq en verpak de ribben in aluminiumfolie met wat roomboter.
  6. Leg de ribben terug op een bbq met 100 - 115 graden. Aangezien pellets duurder zijn dan briketten, kies ik voor deze fase de kettle bbq met de diffuser plate.
  7. Als dan de kerntemperatuur van 92 - 96 graden is bereikt zijn ze gaar. Altijd met een probe testen of je makkelijk door het vlees heen kan prikken.
  8. Haal ze van de bbq en laat ze een half uur rusten en haal ze eventueel uit de aluminium folie. Ze hoeven namelijk niet verder door te garen.