Hele kip met aardappelpuree

Extra Info:

 

Traditiegetrouw wordt een hele kip normaal gemaakt met bier en heet oorspronkelijk dan ook een Beer Can Chicken. 

 

Deze Provençaalse variant wordt met witte wijn gemaakt en hierdoor wordt een tegelijk een heerlijke aardappelpuree mee gemaakt.

 

De grillmethode gaat middels indirecte warmte 175 - 230 °C en zal ca. 60 minuten moeten garen totdat een kerntemperatuur is bereikt van 74 °C.


Ingrediënten:

 

Voor de kip

  • 1 hele kip
  • grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • Paprikapoeder
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Lookolie
  • witte wijn

Voor de puree

  • 4 aardappelen
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tot 2 dl room

Bereidingswijze:

  1. Spoel de kip af met koud water en dep daarna droog met keukenpapier.
  2. Wrijf de kip in met olijfolie voor wat extra smaak, maar deze olie zorgt er ook voor dat de kruiden beter blijven plakken.
  3. Mix alle kruiden in een kom door elkaar (alles dezelfde hoeveelheid) en wrijf je kip hiermee in.
  4. Schil de aardappelen en snijd het in grove blokjes.
  5. Snipper de ui en snijd het knoflook zeer fijn.
  6. Doe vervolgens de aardappelen, ui en knoflook in de schaal van de gevogeltestomer.
  7. Giet witte wijn in de kom van de gevogeltestomer (iets meer dan halfvol) en zet de kip op de houder. Sluit de kip af met de speciale dop, zodat de stoom binnenblijft.
  8. Bereid de barbecue voor op indirecte gemiddelde warmte (175 – 230 °C).
  9. Zet de gevogeltestomer met kip op de barbecue en gril deze gedurende ongeveer 30 minuten, met gesloten deksel.
  10. Giet vervolgens de room over de aardappelen heen en laat nogmaals 30 minuten op de barbecue staan. De kip moet 74 graden zijn om gaar te zijn.