Varkensfilet in appel-chili pekel met gorgonzola

Extra Info:

Dit kan op iedere BBQ gedaan worden, zolang er maar gebruik wordt gemaakt van een directe zone!

 

Ook is het mogelijk om op het einde alles in kleinere stukken te snijden en te eten als fingerfood.

 

Het zout van de pekel en het zuur van de azijn zorgen voor de malsheid van het vlees! Deze methode kan ook bij andere gerechten worden toegepast. Zelfs in  yoghurt en appelstroop zitten zuren, waardoor het vlees veel sappiger wordt.

 

Nog lekkerder is als het vlees nog een klein vetrandje heeft, maar voor deze foto en youtube video is gekozen voor varkensfilet.


Ingrediënten:

  • 10 g mosterdzaadjes
  • 5 g zwarte peperkorrels heel
  • 250 ml appelcider
  • 10 g fijn zeezout
  • 40 g acaciahoning
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 g gedroogde tijm
  • 10 g verse rode peper
  • 800 g varkensfilet
  • 60 g gorgonzola

Bereidingswijze:

  1. Rooster de mosterdzaadjes en de peperkorrels in een pan boven middelhoog vuur tot ze beginnen te geuren.
  2. Vermaal de zaadjes en de korrels in een vijzel terwijl ze nog warm zijn en doe ze vervolgens terug in de pan.
  3. Voeg de cider, het zeezout, de acaciahoning, de laurierblaadjes en de tijm toe en roer totdat het zout is opgelost.
  4. Was de rode peper en snijd deze vervolgens in kleine ringetjes. Voeg de ringetjes aan het mengsel toe.
  5. Snijd de varkensfilet in stukken van 200 g en laat het vlees een paar uur marineren in de gekoelde pekel. Het vlees moet volledig bedekt zijn met de pekel.
  6. Verpak de gorgonzola goed en leg deze in de vriezer.

OP DE BARBECUE:

  1. Verwarm de barbecue met Sear grate voor op directe hitte, ongeveer 200-220 °C.
  2. Reinig het hete Sear grate, bestrijk de grate met wat anti-aanbak spray of wrijf het vlees met een beetje koolzaadolie in. Sluit vervolgens het deksel en bak de filets gedurende 2 tot 3 minuten.
  3. Draai het vlees om en herhaal bovenstaande stappen.
  4. Bak de filets totdat ze de gewenste kerntemperatuur (58-62 °C) hebben.
  5. Haal het vlees van de barbecue en leg het op een snijplank. Rasp nu de bevroren gorgonzola over de filets  en laat alles 1 tot 2 minuten staan.
  6. Smakelijk eten!